Peter Karancsi fra Arbetsförmedlingen hjælper dig og din virksomhed på Øresundsvejledningen
Peter Karancsi har arbejdet på den offentlige jobtjeneste i Sverige, Arbetsförmedlingen, i næsten 24 år – og han kender derfor om nogen, hvordan det svenske arbejdsmarked og dets processer er skruet sammen. I de sidste 18 år har han beskæftiget sig med specielt EU-spørgsmål, og ikke mindst arbejdet i at optimere og forenkle rekrutteringsprocesserne for virksomheder, der rekrutterer internt i EU.
Denne viden tager Peter med sig ind i Øresundsvejledningen, hvor han sammen med erhvervsrådgivere fra både Sverige og Danmark, samt repræsentanter fra andre svenske myndigheder såsom Skatteverket og Försäkringskassan, giver tips og personlig vejledning til virksomheder, der ønsker at drive forretning på tværs af sundet.
Vejledningen – som kan bookes ganske gratis – skræddersyes efter virksomhedens behov, og kan give uvurderlig viden, som i mange tilfælde ellers ville blive overset. Her kan Peter og Arbetsförmedlingen eksempelvis tilbyde erfaring og råd om det svenske arbejdsmarked:
”Arbetsförmedlingens rolle er at videreformidle informationer om a-kasse, arbejdstilladelse og rekruttering. Vi forsøger proaktivt at forbedre mobiliteten landene i mellem – bl.a. gennem at formidle viden om de forskellige arbejds- og rekrutteringsprocesser, samt om forskellene på virksomhedskulturer i Danmark og Sverige.” Forklarer Peter, som oplever, at informationen fra øresundsvejledningen bliver brugt af store såvel som små virksomheder:
”Ofte kommer der spørgsmål på vejledningen, som kan være helt afgørende for virksomhedens fremtidige beslutninger, men som man ellers ikke var bevidst om.”
Derfor er det ifølge Peter også en god idé, at man som virksomhed sætter sig ind i sagerne og forbereder sig fra begyndelsen af, hvis man har planer om at drive forretning eller rekruttere medarbejdere fra et andet land. Hvis ikke man har styr på reglerne fra start af, risikerer både virksomhed og personen bag beslutningerne økonomiske konsekvenser, såsom bøder og straffe.
Her kan Øresundsvejledningen være et brugbart redskab, som potentielt kan spare dig og din virksomhed for både tid og penge.
Og det er det værd, hvis du spørger Peter, som peger på, at Øresundsregionen står overfor en større genstart efter corona-pandemien, hvor der vil være en række forretningsmuligheder. Hvis du og din virksomhed tør tage springet, vil I blive belønnet med adgang til en integreret region i udvikling:
”At være forretningsdrivende i en af Europas mest ekspansive regioner er uden tvivl positivt. Danske og svenske kunder har forskellige prioriteringer, hvilket skaber muligheder for virksomheder, der tør ekspandere til nye markeder. ”
Er du interesseret I at høre mere?