Her kan du finde information om at drive en virksomhed i Sverige.
I denne guide får du blandt andet tips til, hvordan du kan rekruttere medarbejdere fra Sverige.
Se hvilke trin din nye svenske medarbejder skal igennem for at få udbetalt sin danske løn. Sådan søger han/hun om cpr-nummer, skattekort og åbner bankkonto.
I denne guide, får du et overblik over de relevante regler og love for salg og markedsføring i Sverige. Du finder desuden tips til at komme godt ind på det lokale marked, samt en introduktion til svenske myndigheder.
Hvis du er på udkig efter svenske medarbejdere, kan du nedenfor få hjælp til at komme i gang med rekruttering af personale fra den svenske side af sundet.
Det danske og svenske uddannelsessystem minder meget om hinanden, hvorfor kvalifikationerne ligeledes er meget ens.
Din svenske medarbejder ansættes efter almindelige danske regler på arbejdsmarkedsområdet. Det er derfor ikke meget anderledes end at ansætte en dansker. Der er dog nogle forskelle og generelle vilkår, du som arbejdsgiver og medarbejder kan have glæde af at vide.
Er du en dansk virksomhed, som vil ansætte personer, der kun skal udføre arbejde i Sverige, kan du blive registreret som arbejdsgiver i Sverige. Læs mere i denne artikel.
Den svenske ansatte, som skal arbejde i Danmark, skal ansættes på en dansk kontrakt, og følger danske arbejdsmarkedsregler. Det er vigtigt, at du som arbejdsgiver nøje gennemgår ansættelsesaftalen sammen med din medarbejder, så I er enige om forudsætningerne.
I forbindelse med hjemmearbejde er der visse regler, der er gældende. I denne artikel får du en beskrivelse af reglerne for den som bor i Sverige og er ansat i Danmark.
Læs om hvad du skal være opmærksom på i forhold til skat og social sikring, når du ansætter både svenske og danske medarbejdere, der skal arbejde i Sverige.
Når du ansætter en svensk medarbejder, skal du tegne en arbejdsskadeforsikring for den ansatte.
Skat af den ansattes lønindkomst skal betales i det land, hvor arbejdet bliver udført. Det betyder, at en person der udfører sit arbejde i Sverige også bliver beskattet i Sverige, selv om personen er bosat i Danmark og ansat af en dansk arbejdsgiver. En af undtagelserne er korte ansættelser under seks måneder (hvis arbejdsgiveren ikke har fast driftssted i Sverige).
Ansatte, der bor i Danmark og arbejder i Sverige, eller omvendt, skal både udfylde årsopgørelse i Danmark og Sverige: en svensk deklaration og et danskt oplysningsskema (selvangivelse).
Ligesom i Danmark kan en ansat i Sverige modtage forskellige typer af goder fra sin arbejdsgiver. Erstatning for udført arbejde, der ikke gives i form af kontanter, betragtes som et personalegode. Læs mere om personalegoder og beskatning i denne artikel.
Hvis din virksomhed har ansatte, der dagligt pendler fra sin bolig i Danmark til sit arbejde i Sverige, er disse ansatte begrænset skattepligtige i Sverige. Det betyder, at de kan vælge at blive beskattet ud fra en ordning der hedder ”särskild inkomstskatt för utomlands bosatta”. Normalt forkortes det til ”SINK-skatt”.
En medarbejder, der arbejder i Sverige kan få svensk fradrag, men der er stor forskel i, om medarbejderen bor i Danmark eller Sverige. Læs mere om skattefradrag på begge sider af Øresund i denne artikel.
Det danske og svenske pensionssystem er ensartet bygget op. Læs om de forskelle og ligheder der er mellem pension i Danmark og Sverige.
Her kan du læse om vilkårene for offentlig og allmän pension for dine ansatte i hhv. Danmark og Sverige. Bemærk, at det har stor betydning, i hvilket land den ansatte bor, samt hvor arbejdet udføres.
Bliv klogere på aldersopsparing og ratepension for privat pensionsopsparing i Danmark og Sverige.
Her kan du læse om firmapensionsvilkår for dine ansatte. Bemærk, at det har stor betydning, i hvilket land den ansatte bor, samt hvor arbejdet udføres.
Hvornår er dine medarbejdere social sikret i Danmark? Og hvornår skal du betale sociale afgifter i Sverige? Læs mere om reglerne for social sikring for både medarbejdere og arbejdsgiver.
Læs mere om, hvilke regler der gælder i forhold til dine ansattes social sikring i Danmark og Sverige. Bemærk, at det har stor betydning, i hvilket land den ansatte medarbejder udfører sit arbejde, samt hvor den ansatte medarbejder bor.
Hvad sker der med den sociale sikring, hvis din medarbejder arbejder i Danmark og Sverige samtidigt? Og skal du betale sociale arbejdsgiverafgifter i Sverige? Find svarene i denne artikel.
Som selvstændig erhvervsdrivende er det din bopæl, og hvor du udfører dit arbejde, der afgør om du er social sikret i Danmark eller Sverige. Læs mere om social sikring for selvstændige.
Her kan du læse om regler for løn under sygdom for svenske ansatte i Danmark eller danske ansatte i Sverige. Bemærk, at det kan have stor betydning, i hvilket land den ansatte bor, samt hvor arbejdet udføres.
Her kan du læse om regler for pasning af sygt barn for svenske ansatte i Danmark eller danske ansatte i Sverige. Bemærk, at det kan have stor betydning, i hvilket land den ansatte bor, samt hvor arbejdet udføres.
Reglerne for langtidssygemelding i Sverige adskiller sig fra de danske regler. Reglerne gælder også for danske ansatte, der udfører deres arbejde i Sverige.
Læs mere om svenske og danske regler for løn og barselsdagpenge - for ansatte der arbejder i et land og bor i et andet.
Hvis du har behov for juridisk rådgivning eller andre kontakter indenfor jura i Sverige, så har vi her en liste med nogle gode links.
I denne liste giver vi dig en oversigt over de myndigheder, du højst sandsynligt kommer i berøring med, hvis du skal drive forretning på den anden side af Øresund.
Her har vi samlet nogle nyttige links, som kan hjælpe dig videre i din jagt på information om rekruttering i Sverige.
Her kan du læse mere om bogføring og økonomi, der er forbundet med at lave forretning i Sverige. Bemærk, at det har betydning, hvorvidt din virksomhed har fast driftssted i Sverige eller ej.
Udenlandske virksomheder, der har medarbejdere som udfører arbejde i Sverige (heriblandt hjemmearbejde), skal registrere sig og betale skat i Sverige - uanset om de har fast driftssted eller ej.
Skat af den ansattes lønindkomst skal betales som udgangspunkt i det land, hvor arbejdet bliver udført.
En medarbejder med bopæl i Sverige bliver beskattet efter danske skattesatser for AM-bidrag, kommuneskat og statslig skat.
Medarbejdere med bopæl i Sverige kan søge om beskatning efter grænsegængerreglen, hvis de har haft 75 procent eller mere af deres samlede årsindkomst i Danmark.
Danske ansatte i Sverige har ret til barsel efter svenske regler, også selvom de bor i Danmark. Læs mere om, hvad barselsorlov i Sverige indebærer og hvordan det adskiller sig fra Danmark.
Hvis du udstationerer en medarbejder i Sverige i en begrænset tidsperiode, for at udføre en tjeneste eller service, er det vigtigt, at du som arbejdsgiver registrerer udstationeringen hos det svenske Arbetsmiljöverket.
I de senere år er det blevet mere normalt med såkaldt fjernarbejde/distancearbejde for medarbejdere, der bor i et land, men arbejder i et andet. Når man arbejder over landegrænsen mellem Danmark og Sverige, har det betydning for en række forhold for både medarbejder og arbejdsgiver, heriblandt i forhold til skat og social sikring.
I denne brochure har vi samlet al information om kulturarbejdernes specielle situation, når det gælder skat, socialforsikring, a-kasse og pension.
Du kan få omkostningsfri hjælp med dine spørgsmål omkring at etablere eller drive business på tværs af Øresund.
Se nedenstående muligheder:
Få relevante nyheder, og information fra, eksperter, myndigheder og organisationer om foretningslivet i Sverige.
Med vores nyhedsbrev er du altid opdateret omkring udviklingen i Øresundregionen.