Distance- og hybridarbejde i Sverige
Skat og distancearbejde: Hvad gælder for medarbejderen?
For medarbejdere, der arbejder i et privat firma i Sverige, men bor i Danmark, gælder typisk Øresundsaftalen: en skatteaftale mellem Danmark og Sverige.
Aftalen betyder, at du hovedsageligt bliver trukket i skat fra det land, som du arbejder i - også selvom du i perioder arbejder hjemme fra bopælslandet. Aftalen er gældende, når arbejdet i arbejdslandet udgør mindst halvdelen af den samlede arbejdstid over en 3-måneders periode.
Hvis du har flere hjemarbejdsdage end det tilladte jf. øresundsaftalen, kan det have indflydelse på, i hvilket land, som du er skatteskyldig.
Hvis du er offentligt ansat gælder Øresundsaftalen ikke. I så fald fordeles beskatningen af lønnen ud fra arbejdsdage i respektive arbejdsland. Dette betyder, at du bliver beskattet i Danmark af de dage, hvor du fysisk befinder dig i Danmark, mens at du skal betale svensk skat af de dage, hvor du arbejder fra Sverige.
Læs mere om skat og distancearbejde
Skat og distancearbejde: Hvad gælder for virksomheden?
Udenlandske virksomheder, der har medarbejdere som udfører arbejde i Sverige, er påkrævet at registrere sig hos Skatteverket i Sverige - også selvom man ikke har fast drift i Sverige. Almindeligvis ligger skattefradraget på 30 procent af lønnen af alt arbejde udført i Sverige.
Registreringen gælder også for virksomheder med medarbejdere, der almindeligvis omfattes af Øresundsaftalen og normalt har mindre end 50 procent distancearbejde over en tre-måneders periode.
Obs: Hvis medarbejderen, der arbejder i Sverige, søger om "jämkning" (skatteligning) hos Skatteverket, behøver virksomheden ikke registrere sig i Sverige. Dette gælder også for virksomheder, der kan ansøge om at slippe for at lave skattefradrag i Sverige.
Læs mere om skatteregistrering for virksomheder i Sverige
Læs mere om de svenske skatteregler på skatteverket.se
Social sikring ved distancearbejde
Som hovedregel er din medarbejder socialt sikret i det land, som medarbejderen fysisk udfører sit arbejde i. Hvis din medarbejder udfører arbejde i Sverige, men bor i Danmark, vil medarbejderen umiddelbart blive socialt sikret efter svenske forhold.
Hvis din virksomheds medarbejder udelukkende arbejder hjemmefra, er det i stedet bopælslandet, som medarbejderen bliver socialt sikret i.
Der eksisterer desuden undtagelser for medarbejdere, der udfører arbejde i flere lande.
Læs mere om social sikring i Sverige og Danmark
Læs mere om social sikring ved samtidigt arbejde i Danmark og Sverige
Hvis dine medarbejdere udfører arbejde i Sverige, kan din virksomhed vurderes til at skulle betale sociale arbejdsgiverafgifter i Sverige. Afgiften baseres på en procentdel af hver medarbejders bruttoløn. Procenten afhænger af, om virksomheden har fast drift i Sverige eller ej.
Læs mere om sociale arbejdsgiverafgifter i Sverige og Danmark