Matching på tværs af Øresund - ny analyse af Greater Copenhagen

2025-01-29

Sverige og Danmark har stort potentiale for at drage økonomisk fordel af et stærkere fælles arbejdsmarked. Et vigtigt tiltag for at fremme integrationen er at matche arbejdskraften på den ene side af grænsen mere effektivt med behovene på den anden. I analysen "Matching af arbejdskraft på tværs af Øresund" undersøger Greater Copenhagen mulighederne for dette.

Print

Forskellig udvikling på arbejdsmarkedet

Rapporten peger på en negativ udvikling på det svenske arbejdsmarked, især i Skåne, hvor arbejdsløsheden stiger, antallet af langtidsledige øges, færre job bliver slået op, og der bliver registreret flere opsigelser. Samtidig er beskæftigelsen i Danmark rekordhøj, hvilket skaber en klar mangel på arbejdskraft.

 

Milliardpotentiale i øget integration

Hvis flere arbejdsløse i Skåne begynder at arbejde i Danmark, er der store økonomiske gevinster at hente. Hvis 10 procent af de arbejdsløse i kommuner i nærheden af Danmark får job der, anslås den økonomiske gevinst til 1,5 milliarder danske kroner om året. Hvis andelen stiger til 30 eller 50 procent, kan gevinsten stige til henholdsvis 4,4 og 7,4 milliarder svenske kroner.

 

Fire nøglesektorer for samarbejde

Rapporten udpeger især fire brancher med stort potentiale for bedre matchning på tværs af Øresund:

  1. Finans og administration
  2. 2. Handel og service
  3. Computer- og systemvidenskab
  4. Bygge- og anlægssektoren

Disse sektorer oplever mangel på arbejdskraft i Danmark, mens mange arbejdsløse i Skåne er uddannet inden for disse områder.

 

Flere job med et bredere søgeområde

Ved at inkludere Danmark i deres jobsøgning kan jobsøgende i Malmø og Lund øge antallet af tilgængelige job med helt op til 200%. Region Hovedstaden har mange ledige stillinger, som svenske jobsøgende kan drage fordel af.

 

Uudnyttet potentiale hos ikke-EU-borgere

En gruppe, der ikke kan bidrage fuldt ud, er ikke-EU-borgere, som er forhindret i at tage job i Danmark på grund af de nuværende regler. Disse personer udgør en uudnyttet ressource, som kan styrke arbejdsmarkedet yderligere.

Læs hele analysen her

 

Find flere analyser fra Greater Copenhagen her

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Tak for din feedback!
Noget gik galt, forsøg igen

Støttes af